Siirry pääsisältöön

Kauden aloitus 2022

10/5/2022

Ilokseni mökkikausi on käynnistynyt jo hyvän aikaa sitten! Ensimmäiset varaukset tulivat yllätyksekseni jo helmikuussa, kun sain muutaman pilkkireissuvarauksen Tori.fi-sivuston kautta. Ensimmäinen varauspyyntö tuli sen verran yllättäen, että sitä piti melkein niiltä sijoiltaan lähteä tarkastamaan mökin kevätkunto. Päätin varautua lainaamalla kaveriltani metsäsuksia. Kävi ilmi, etteivät ne olleetkaan tarpeen, sillä mökkitietä pitkin oli kuljettu moottorikelkoilla järvelle pitkin talvea. Kelkkareittejä pitkin oli sitten hyvä tepastella mökille jalkapatikassa. Sen verran oli vielä pakkasasteitakin, että hanki kantoi melkein perille saakka. 

Kelkanurat mökkitiellä.

Mökillä oli tehtävänä paljon lumitöitä, sillä lunta oli liki metrin verran. Yllätyksekseni kuisti oli ihan sula, eivätkä talven lumipyryt olleet yltäneet sinne saakka. Myöskään katolla ei ollut kuin ripaus lunta, sen verran suojeli metsäinen sijainti piilopirttiä. Jonkin verran oli urakkaa kantaa talviteloille vietyjä tyynyjä ja peittoja yms. tekstiiliä jalkapatikassa hangen läpi mökille. Ensi vuonna olen viisaampi ja jätän kaiken mökille. En olisi ikinä arvannut, että mökkikausi alkaisi näin varhain! Kun luntakin on ennätysmäärä!

Mökki sai kunnon kevätsiivouksen. Muutamista papananjäljistä päätellen oli sisälle muutama metsähiiri tai päästäinenkin päätynyt kovimmilla pakkasilla suojaa pitämään. Itse en havainnut jälkiäkään hiiristä edellisellä kaudella itse vieraillessani mökillä. En myöskään vierailta kuullut moisesta. Ehkä se kuuluisa mökkipöllö piti hiirikantaa loitolla. Epäilen tosin mökkipöllön siirtyneen muille maille, huomattuaan mökin käyttöasteen lisääntyneen. Sitä ei nimittäin ole näkynyt viime heinäkuun jälkeen (päivitys: Australialainen vieraani oli tehnyt mökkipöllöstä näköhavainnon kesäkuussa 2022).

Lumitöitä mökillä.

Mökille pääseminen kesken talven oli ihan huikeaa! Muistin taas, kuinka palavasti tunnen vetoa paikkaan. Muistin taas, miten rauha laskeutuu välittömästi kulkijan ylle ja sulkee niin tehokkaasti syleilyynsä, että siinä arkikiireet unohtuu ja pään sisäinen hälinä hiljenee kuin varkain.

Kuva saunan pukuhuoneesta. 

Maaliskuussakin mökillä kävi muutama vuokralainen. Myös ystäväpariskuntani vieraili siellä ensi kertaa, sillä he olivat pätkäyttäneet mennä yllätysnaimisiin Siilinjärven hääyössä ja lahjoitin mökkiviikonlopun heille häälahjana. Tässä ystäväni ottamia kuvamuistoja.

Kuu.

Hankin mökille jääkairan. En niinkään pilkkimistä varten vaan siksi, että opin vuokralaisilta uuden keinon saada saunaan vettä! Itselleni ei tullut muuta mieleen kuin lumen sulattaminen. Kun sitten yksi jos toinenkin vuokralainen oli omalla kairallaan tehnyt reiän jäähän vedenkantoa varten, päätin hankkia seuraavaa kautta varten mökkikairan. Eipähän tarvitse vuokralaisten sellaista tulevaisuudessa välttämättä mukanaan kantaa. Ja saan jatkossa itsekin vettä järvestä talviaikaan.

Huhtikuussa alkoi Airbnb laulaa mökkivarauksia. Aina kun tuli aurinkoisempi jakso sään puitteissa, ihmiset alkoivat hääräillä kesäsuunnitelmiensa parissa. Varauksia on nyt runsaasti läpi kesän. Seitsemän varausta Airbnb:n kautta ja niistä osa liki viikon mittaisia.
Itse vaihdoin juuri työpaikkaa ja siinä samalla paloivat lomat. Olen saanut kuitenkin järjesteltyä muutamia pitempiä vapaita, joiden ajalle olen tehnyt itselleni mökkivarauksen. Tänä kautena mökistä pääsee nauttimaan enemmän vuokralaiset kuin minä itse. Se on harmillista minun kannaltani, mutta seuraavana kesänä tilanne on onneksi jo tyystin eri. Ja tietysti ihanteellista vuokralaisten kannalta, sillä useampi ehtii kokea sen, mitä Savukalliolla on heille annettavanaan!

Muutama varaus on tullut myös Torin kautta. Jostakin syystä suhtaudun aina varauksella Tori.fi-sivuston kautta tulleisiin varauksiin. Siitäkin huolimatta, että myös erittäin myönteisiä kokemuksia on joukossa! Ehkä pelottavin kokemus viime kaudelta oli se, kun lähetin jo osoitteen ja ovikoodinkin numeron, koska asiakas halusi ensin nähdä mökin paikan päällä, ennen kuin oli valmis maksamaan. Sitä virhettä en toiste tee. Hän ei ilmoittanut itsestään enää sanaakaan osoitteenlähettämisen jälkeen!

Vaan tulipa minulle kerran Airbnb:kin kautta yksi haamuvaraus, kuten myös peruttuja varauksia. Onneksi peruutukset eivät sinällään haittaa, koska niiden tilalle on aina tullut uusia varauksia. On tulossa vieraita Ruotsista, Ranskasta, Alankomaista ja aina Australiasta saakka! Aivan huikeaa! Onneksi tyytyväiset ja luotettavat vuokralaiset ovat korjaavia kokemuksia joukkoon eksyneille epäluotettaville varauksien tekijöille.

Mökkitulen loimua.


Kävin aloittamassa itsekin mökkikauden huhtikuussa. Yövyin uuden ystäväni kanssa Savukalliossa. Se oli poikkeuksellinen kerta, sillä kuulin ensimmäistä kertaa hiirten elämöintiä välikatossa. Minä olen aina pelännyt hiiriä!! Onneksi ystäväni suhtautui kuitenkin asiaan rauhallisesti, eivätkä hiirulaiset tulleet sisälle saakka. Myötätuntoni heille toki annan, sillä pakkasyönä takan lämmittävät hirret varmasti houkuttelivat, etenkin kevään odotuttaessa itseään.

Mikään ei kyllä vedä vertoja mökkisaunan kipakoille löylyille! Sinne hikoaa arjen surut ja murheet. Tähtitaivas antoi parastaan ja kevätlinnut soittivat kuorossa kiitosvirttä uudelle alkavalle mökkikaudelle!

Mutta tämä lumi.... kysynpähän vaan, että mistä ihmeestä sitä tänä vuonna riittää?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

UUSI BLOGISIVUSTO!

Blogini on siirtynyt uudelle sivustolle / My blog has moved to a new site: savukallio.com Katso myös Youtube-kanavani / See also my Youtube channel:

Minimalistin pyykkirutiinit ovat parhaimmillaan läsnäoleva mindfulness -harjoitus!

Noin vuosi sitten aloin asteittain siirtyä kohti ekologisempaa, taloudellisempaa ja läsnäolevampaa pyykinhuoltoa. Suurin muutos, jota samassa taloudessa asuvien oli aluksi vaikea hyväksyä, oli siirtyminen itse tehtyyn pyykinpesuaineeseen ja huuhteluaineeseen.  Jaan heti alkuun reseptini, jotta voin kertoa niistä tarkemmin alla. Tee-se-itse pyykinpesupulveri 1,5dl ruokasoodaa 1dl itse tehtyä pesusoodaa 1dl epsom-suolaa (tai hienoa merisuolaa, tai näiden sekoitusta) 2,5dl raastettua valkoista marseille-saippuaa/ siivoussaippuaa (1-2rkl raastettua sappisaippuaa) Annostelu: Yleensä yksi ruokalusikallinen riittää, riippuen pyykin määrästä ja likaisuudesta. Tummalle pyykille laitan vähemmän. Tee-se-itse pyykkietikka 2,5dl väkiviinietikkaa 2,5dl vettä 15-20 tippaa eteeristä öljyä Mitä tulee toimiviin, aidosti arkeen istuviin, minimalistisiin rutiineihin, niin uskon   yksinkertaisuuteen.   Reseptit eivät saa olla turhan monimutkaisia .   Kokemuksia ja vinkkejä itse tehdystä pyykkipulverista Mi

Erämökki omaksi

Uskon elämässä johdatukseen. Johdatusta on kaikessa siinä, miten toimimme ja millaisia valintoja teemme. Lakkasin jokin aika sitten uskomasta siihen, että elämässäni asiat olisivat omassa vallassani. Tällä en tarkoita sitä, että kehottaisin ketään jäämään laakereilleen lepäämään. En myöskään usuta vastuuttomuuteen. Selittääkseni tarkoitustani, kerron hieman omasta elämästäni. Kirjoitettu 18/6/21  Niin usein, kun olen luullut hallitsevani elämääni, on elämä keikauttanut suunnitelmani täysin ympäri, jättäen minut suuren ihmetyksen valtaan. Erityisherkkänä olen myös rakentanut elämääni tietynlaiselle hallinnantunteelle, jonka tarkoitus on vähentää ylikuormittumista ja ylivirittyneisyyttä. Elämällä on kuitenkin suurempi suunnitelma, sillä elämä haluaa opettaa. Ja oppi on ainakin minun elämässäni mennyt enemmän tai vähemmän asioiden "pieleen menemisen" kautta.   Todellisuudessa asiat eivät koskaan mene pieleen. Ne voivat toisinaan mennä päinvastoin, kuin mitä itse olimme

Instructions for the cabin

Welcome to the Savukallio off-grid cabin! Here are some instructions for the foreign users. Please read them before the visit. CABIN The cabin's size is 25 square meters. It has been made from the old traditional Finnish smokesauna's logs. The reuse cabin includes 4 beds (70cm wide bunk-bed and 120cm wide log-bed), small kitchen area and kitchen dining group. In the middle of the cabin there are a fireplace made from stones.  Want to see more? Look this video:  There aren't any electricity or running water in the cabin. You can buy 5 or 10 liter drinking water -tanks from the Juankoski grocerystore, S-Market. If you want to download your phone I recommend to take some downloaded powerbank with you. The cabin is dark inside because of the smokey walls. As light you may use some candles, lanterns and batterylights. Please be extra carefull if you use candles! Cottage´s spare batteries and candles are free to use.  The cabin is located very peacefull place by the lake. Nature

"Kuuntelimme kesäheinien helinää ja haavan lehtien havinaa" -Savukallion vieraspalautetta kesältä 2022

On aika todeta, että kesän mökkikausi on virallisesti päättynyt -menihän Venetsialainen ilta jo viikkoja sitten. Mikä iso harmi, että se jäi minulta tänä vuonna juhlimatta! Työkiireiden keskellä tuo kaunis mökkikauden lopettajaisjuhla meni suorastaan ohi suun. Jospa ensi vuonna sitten. Ajattelin ilahduttaa teitä tekemällä postauksen kesän aikaisista uuden mökkivieraskirjan merkinnöistä, joissa vuokralaiset jakavat omia tunnelmiaan. Tässä siis otteita sieltä. Savukallion uusi puinen vieraskirja on kesän Lemmenjoki-reissulta. Olen itse polttanut pintaan tekstin. Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla aikaa suunnitellessaan kaikkia tavaroita ja aktiviteetteja vieraiden hyväksi. Suomi 13.-15.7.2022: Yövyimme kolmen kaverin kanssa roadtripin päätteeksi Savukalliossa <3 Oli aivan ihana paikka. Nautimme paljon, kun kalastimme, saunoimme, uimme, suppailimme, paistoimme lettuja sekä nauroimme <3 Kaikki on sitä mieltä, että tänne voisi tulla uudestaan! Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla

Mitkä arvot ohjaavat minimalistin kauneus- ja hygieniatuotteiden valinnassa?

Mikä määrä kauneus- ja hygieniatuotteita on riittävästi? Kuinka paljon olet valmis käyttämään rahaa ja aikaa   etsiäkseni itselleni sopivimpia tuotteita? Mitkä arvot ohjaavat tuotevalintojasi? Kaksi tärkeää työkalua ostoksille lähtiessä Maailma on tulvillaan erilaisia tuotevaihtoehtoja. Jokaisen yrityksen tavoitteena on saada myytyä oma tuotteensa sinulle, riippumatta tuotteen tarpeellisuudesta. Minimalistin tärkeimpiä varusteita ostoksille lähtiessä ovatkin   kyseenalaistaminen ja maltillisuus . Ne tuotteet, joita markkinoidaan kovaäänisimmin, jättävät helposti varjoonsa eettisemmät ja vastuullisemmat vaihtoehdot. Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla.  Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla.  Ajattelen, että erityisesti ekologiseen minimalismiin pyrkivän kuluttajan on tärkeä kartuttaa omaa valveutuneisuuttaan. Itse näen mielelläni sen vaivan, että etsin pienempiä ja ekologisempia brändejä sekä tuen mahdollisuuk