Siirry pääsisältöön

Mitkä arvot ohjaavat minimalistin kauneus- ja hygieniatuotteiden valinnassa?

Mikä määrä kauneus- ja hygieniatuotteita on riittävästi? Kuinka paljon olet valmis käyttämään rahaa ja aikaa etsiäkseni itselleni sopivimpia tuotteita? Mitkä arvot ohjaavat tuotevalintojasi?


Kaksi tärkeää työkalua ostoksille lähtiessä

Maailma on tulvillaan erilaisia tuotevaihtoehtoja. Jokaisen yrityksen tavoitteena on saada myytyä oma tuotteensa sinulle, riippumatta tuotteen tarpeellisuudesta. Minimalistin tärkeimpiä varusteita ostoksille lähtiessä ovatkin kyseenalaistaminen ja maltillisuus. Ne tuotteet, joita markkinoidaan kovaäänisimmin, jättävät helposti varjoonsa eettisemmät ja vastuullisemmat vaihtoehdot. Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla. 

Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla. 

Ajattelen, että erityisesti ekologiseen minimalismiin pyrkivän kuluttajan on tärkeä kartuttaa omaa valveutuneisuuttaan. Itse näen mielelläni sen vaivan, että etsin pienempiä ja ekologisempia brändejä sekä tuen mahdollisuuksieni mukaan heidän liiketoimintaansa. Näin pystyn muuttamaan maailmaa pienillä teoilla, oman kulutukseni kautta. 


Mitkä arvot ostoksiasi ohjaavat?

Helpoin tie sopivimpien tuotteiden löytämiseen on määritellä aivan aluksi itselle tärkeimmät arvot. Kun arvot kirkastuvat mielessä, vaihtoehdot karsiintuvat luonnostaan. Tämä helpottaa etsimistyötä. Omaa arvolistaasi pohtiessa kannattaa huomioida, että osa arvoista on painotukseltaan tärkeämpiä kuin toiset. Lisäksi arvojen järjestys voi luonnostaan vaihdella, mikä haastaa sinua kulutuspäätösten tekemisessä. Kaikki tämä voi toisinaan tuntua lannistavalta, mutta kuuluu prosessiin.

Esimerkkejä arvoista kauneus- ja hygieniatuotetta valitessa 

1. Muotoilu ja estetiikka 

  • värit ja tuoksut
  • pakkauksen ulkonäkö ja materiaali 
  • tuotteen koostumus

2. Hinta 

  • tyypillisesti tämä löytyy omasta arvoluettelosta, ellei satu olemaan todella varakas
  • mikäli tuote vastaa muita luettelon arvoja, hinnassa saatetaan olla valmiita joustamaan

3. Ekologisuus/ luonnonmukaisuus

4. Kotimaisuus

5. Eettisyys

6. Helppo saatavuus 

  • verkkokauppa vai kivijalkakauppa
  • kuinka kauan aikaa ja rahaa kulutustavaran hankkiminen vie

7. Brändi 

  • arvotatko tietyn brändin ylitse muiden? Jos, niin miksi? Johtuuko arvostuksesi onnistuneesta markkinoinnista vai aidosta tuotetyytyväisyydestä?

8. Käytännöllisyys


Minun henkilökohtaiset arvoni

Minun henkilökohtaiset arvoni kauneus- ja hygieniatuotteita valitessa ovat seuraavat:

1. Luonnonmukaisuus

2. Hinta 

3. Zero Waste (muovin vähentäminen)

4. Käytännöllisyys

Ihanteellisin tuote olisi kaikkien noiden yhdistelmä. Usein joudun kuitenkin tyytymään kompromissiin, jossa toteutuu vain osa listani arvoista. 

Esimerkki: Ihastuin netistä löytämääni uudelleentäytettävään luonnonmukaiseen ripsiväripulloon, joka vähentää muovijätteen määrää (arvot nro 1 ja 3). Käytännössä täyttöpullot olisi pitänyt tilata toisesta maasta, joka olisi aiheuttanut paitsi lisäkuluja kukkaroon, myös epäekologisia päästöjä. Lisäksi täyttöpullojen tilaaminen olisi vaatinut ennakointia ja säännöllisen tilaamisen vaivan (arvoristiriita kohdissa 2 ja 4). 

Käytyäni ajatustyön asian kanssa tulin siihen tulokseen, että minulle ei riitä se, että vain puolet arvoluettelon vaateista täyttyy. Kaupan syntymisen kannalta oleellista on, että vähintään kolme arvoa neljästä ovat kunnossa. 

Poikkeuksiakin on. Omassa arvoluettelossani erityisin painoarvo on hinnalla. Toisinaan, kun olosuhteet estävät asiaan perehtymisen (kiire, äkillinen tarve), ajavat hinta ja sen kainalossa käytännöllisyys muiden arvojen ohitse. Nämä ovat niitä ostoksia, jolloin omatunto hihkaisee olemassaolostaan. Nämä ovat myös niitä ostoksia, joita yleensä myöhemmin kadun.


Arvopohdinta on "lihas" -treeniä

Omien kulutusta ohjaavien arvojen tarkastelu on hyödyllistä, sillä se saattaa omat kulutustottumuksesi läpinäkyvämmäksi. Kannattaa siis kokeilla! Pohdintaprosessi ja tietoisuuden lisääntyminen ovat ensiluokkaisia suunnannäyttäjiä pyrkiessäsi minimalistisempaan elämään. 

Harjoittelu on osa prosessia. Virheostoksista ei kannata suotta sättiä itseään. Parhaimmillaan, näkökyvyn kehittyessä, ostopäätöstä eivät enää ohjaa omat mieliteot ja impulssit. Päätöksistä tulee perusteltuja ja järkeviä, etkä ole niin helposti kaupallisen markkinoinnin vietävissä. Arvojesi ottaessa ohjat, aktivoit samalla markkinoinnin vastustamisen "lihasta". Mitä enemmän harjoittelet, sen helpommaksi se käy.

Pohdintaprosessi ja tietoisuuden lisääntyminen ovat ensiluokkaisia suunnannäyttäjiä.

Minun matkani minimalismin kauneus- ja hygieniatuotteisiin

MEIKIT

Koska Suomessa muovin kierrätys on viime vuosina muuttunut tehokkaammaksi, valitsen siksi ripsivärin muoviin pakattuna lähikaupan hyllyltä. On tosin tuotteita, joita tilaan verkkokaupasta. Yhtenä esimerkkinä luonnonkosmetiikkaan kuuluva Boho- mineraalimeikkipuuteri, joka on pakattu zero waste-tyylisesti kartonkipakkaukseen. Tuote on riittoisa, ekologinen ja kohtuuhintainen sekä sopii myös vaativalle atooppiselle iholleni. Pyrin tilaamaan isomman määrän kerralla pienentääkseni logistiikan aiheuttamia päästöjä ja kuluja.

Olen yrittänyt löytää ekologisesti pakattua omalle iholleni soveltuvaa meikkivoidetta, mutta tuloksetta. Olen kokeillut apteekin valikoimaa ja luonnonkosmetiikkaa. Koska täydellistä ratkaisua ei ole löytynyt, jatkan yhä etsintää. Haaveilen toki, että voisin lopettaa meikkivoiteen käytön kokonaan. Se olisi kaikista ekologisin ratkaisu, mutta vaatisi roima annoksen rohkeutta. Olen myös haaveillut meikkivoiteen tekemisestä itse ja jopa selvitellytkin asiaa. Totesin kuitenkin lopulta, että ei ole järin minimalistista haalia kaappeihin kaikkia niitä ainesosia pelkän meikkivoiteen teon nimissä.

Meikkipussini sisältö on seuraavanlainen:

  • ripsiväri
  • mineraalimeikkipuuteri ja puuterihuisku
  • meikkivoide
  • peitevoidepuikko
  • kulmakynä ja teroitin 
  • yksi luomiväri ja sivellin
  • huulipuna

Meikkipussini on siis laiha, mutta täysin riittävä tarpeisiini. Pyrin ostamaan luonnonkosmetiikkaa aina kun se on mahdollista.

Meikin poistoon käytän ainoastaan vettä ja mikrokuituliinaa. Se puhdistaa tehokkaasti myös vedenkestävän meikin

Meikin poistoon käytän ainoastaan vettä ja mikrokuituliinaa. Se puhdistaa tehokkaasti myös vedenkestävän meikin (kun vesi on riittävän lämmintä). Toisinaan pesen suihkun yhteydessä kasvot lisäksi palasaippualla. Tiedän, että mikrokuituliina ei ole luonnonkuitua, vaan muovia. Tämä on siten ristiriidassa arvoluetteloni "zero waste"-kohdan kanssa. Koska liina on niin pitkäikäinen ja ehkäisee kertakäyttöjätteen syntymistä, arvolistallani se kuitenkin läpäisee seulan.


HAMMASHYGIENIA

Hygieniatuotteista tilaan hammastahnaa netistä isompia eriä kerralla. Monia eri merkkejä kokeilleena olen todennut itselleni parhaimmaksi fluoria sisältävän lasipurkkiin (metallikannella) pakatun The Humble Co. minttuhammastahnan. Myös lapset pitävät tästä. Täytyy sanoa, että aiemmin käyttämäni markettien Sensodyne poisti tehokkaammin ikenien vihlontaa, mutta toistaiseksi en ole vaihtanut takaisin. Aina kun se on järkevyyden rajoilla, haluan kannattaa luonnonmukaisia zero waste-vaihtoehtoja tuottavia yrityksiä, jotta niiden tarjonta päätyisi lopulta omienkin päivittäistavarakauppojen hyllyille.

Hampaiden hoitoon minulla on myös purkillinen aktiivihiilijauhetta. Tämä on suosikkini silloin, kun haluan syväpuhdistaa hampaita ja ikeniä. Lisään sitä noin kerran viikossa hammastahnan joukkoon. Toisinaan käytän aktiivihiilijauhetta kuurina viikon ajan, jos haluan poistaa hampaista keltaisuutta. Aktiivihiilijauhe valkaisee, joten sitä ei suositella käytettäväksi päivittäin. 

Olen myös kokeillut itsetehtyä hammastahnaa, jonka ainesosat ovat hyvin yksinkertaisia.


Ohje: Tee-se-itse hammastahna

1 osa kookosöljyä

1 osa ruokasoodaa 

miniripaus hienoa merisuolaa 

miniripaus aktiivihiilijauhetta

Itsetehty hammastahna toimii syväpuhdistajana. Kannattaa kokeilla!

Pesen yhä aika-ajoin hampaani itsetehdyllä hammastahnalla, kun haluan suuhuni erityisen puhtaan ja silkkisen tunteen. Itsetehty hammastahna toimii syväpuhdistajana. Kannattaa kokeilla! Maku saattaa aluksi oudoksuttaa, mutta siihen tottuu yllättävän nopeasti! Hampaista tulee uskomattoman sileät: öljy hoitaa ikeniä ja sooda sekä suola poistavat tehokkaasti epäpuhtauksia ja hajuja.

Hampaitten harjaukseen käytän sähköhammasharjaa, olkoonkin että vaihtopäät ovat muovia. Olen löytänyt netistä myös kierrätetystä muovista valmistettuja vaihtopäitä, mutta niiden hinnat ovat kohtuuttoman suuria. Mökillä käytän puista perinteistä hammasharjaa.


DEODORANTTI

Deodorantti on yksi lempiaiheeni! Olen kokeillut lukuisia eri Zero Waste-valmistajien merkkejä, jotka tarjoavat luonnonmukaisia dödöjä ketkä metallipurkkiin pakattuna ja ketkä kartonkisen puikon muodossa. Olen kuitenkin todennut, että tehokkain ja taloudellisin dödö on itse valmistettu. Olen kokeillut monenlaisia reseptejä ja niiden variaatioita. Toistaiseksi käyttööni on vakiintunut tämä todella yksinkertainen, teholtaan varma ja mutkaton ohje.

Ohje: Tee-se-itse deodoranttivoide purkissa

Kookosöljyä

Ruokasoodaa 

Maissitärkkelystä

Eteeristä öljyä 

Valmistan tämän notkean deodorantin pieneen lasipurkkiin ja levitän sitä sormella.

Eteeristä öljyä voi käyttää oman tuoksumieltymyksen mukaan. Oma suosikkini on sitronella. Laitan sitä 50ml purkkiin ihan reilusti, noin 20 tippaa. Valmistan tämän notkean deodorantin pieneen lasipurkkiin ja levitän sitä sormella. Määriä en ole kirjannut erikseen, koska tarkkailen tehdessäni koostumusta. Maissitärkkelys antaa deodorantille notkeuden ja poistaa vetisyyttä. Lisäilen soodaa ja maissitärkkelystä saman verran, kunnes notkeus on sopivaa.

Kokeilin aiemmin lisätä tähän reseptiin myös aloeveraa ja teepuuöljyä. Ne hoitavat tehokkaasti ihoa. Jos niitä sattuu kaapista löytymään jo valmiina, antavat ne kivan lisän deodoranttiin. 

Lopetin merisuolan käyttämisen deodorantissa, kun huomasin sen tekevän kainaloistani punaiset ja kutiavat. Olen kuullut, että toisille merisuola sopii paremmin.

Deodoranttia käyttäessä kädet on joka kerta pestävä saippualla, muuten tuoksu ja öljy jäävät sormiin.


KARVOJEN AJO

Paras "sheiveri" ikinä on ollut tämä minimalismin myötä kaappiini rantautunut Geisha-shaver. Sen vaihtoterät ovat halpoja ja kierrätettävissä metallinkeräyksessä. Vaihtoteriä ei tarvitse edes vaihtaa kovin usein ja terän voi kääntää kerran ympäri, koska siinä on kaksi käyttöpintaa. Paitsi että tämä shaver on ekologinen ja kestävä, se on tehokkain terä, mitä minulla on koskaan ollut.

Aluksi käytin erillisiä sheivauspalasaippuoita, mutta tätä nykyä käytän niitä saippuapaloja, mitä kaapista sattuu löytymään: Marseillesaippuaa, käsisaippuapalaa, palashampoota... kaikki toimii. Ihanteellisin käytössä on ollut Nurmen Seasalt palasaippua, jota saa lähikaupasta. Sen hinta on tosin liki 7 euroa, mikä on mielestäni iso hinta tuotteesta, jolle on vain yksi käyttötarkoitus. Saippuoissakin voi pyrkiä minimalismiin. Pari monikäyttöistä palaa riittävät oikein hyvin kaikkeen hygieniaan, kun valitsee itselle toimivimmat!

Saippuoissakin voi pyrkiä minimalismiin. Pari monikäyttöistä palaa riittävät oikein hyvin kaikkeen hygieniaan, kun valitsee itselle toimivimmat!

HIUSTUOTTEET

Hiustuotteista olen tehnyt oman postauksen, sen voit lukea täältä.

Tällä hetkellä olen toipumassa pitkäaikaisesti ärtyneestä hiuspohjasta, joten kuuntelen aika pitkälti sen asettamia tarpeita pullojen aiheuttamasta muovijätteestä piittaamatta. Käytän ensisijassa hajusteetonta palashampoota, mutta jos päänahka alkaa oireilla, siirryn apteekin aineisiin (ml. lääkeseerumit). 

Hiuspuuterina/kuivashampoona käytän maissitärkkelystä, jota annostelen vanhasta hiuspuuteripurkista. Maissitärkkelys on todella halpaa ja riittoisaa, joten kukkaro kiittää. Myös suolasirotin toimii erinomaisesti hiuspuuterin levitykseen! 

Kokeilin elää ilman hiuslakkaa, mutta se osoittautui vaikeaksi. Nykyään omistan pullollisen hajutonta hiuslakkaa. Pyrin käyttämään sitä vain harvoin (juhlakampaukset jne.). Hoitoainetta käytän todella vähän ja vain latvoille silloin, kun ne vaikuttavat kuivilta, joten sen menekki on minimaalista. Yksi purkki riittää minun ja kahden lapseni käytössä liki vuoden.

Myös suolasirotin toimii erinomaisesti hiuspuuterin levitykseen!

Leikkaan hiukseni hyvin pitkälti itse/kumppanini avustamana. Käyn parturissa korkeintaan kerran vuodessa.


IHONHOITO

Ihon pesuun en käytä juuri muuta kuin vettä. Toisinaan saatan levittää hiuksista shampoovaahtoa tarvittaviin alueisiin, kuten kainaloihin ja varpaisiin. Tarvittavaan intiimihygieniaan käytän päivittäistavarakaupasta saatavaa allergiaystävällistä Lacto Linen pesunestettä. Se on edullista ja niin riittoisaa, että vaikka koko perhe käyttää sitä, minun ei tarvitse ostaa kuin yksi pullo vuodessa. Se kompensoi mielestäni pullosta syntyvän muovijätteen. 

Ihorasvoja joudun käyttämään atopiani takia. Ne ovat reseptirasvoja: perusvoide ja hydrocortison-pohjainen voide. Joudun rasvaamaan ihoni kauttaaltaan jokaisen suihkussakäynnin jälkeen. Talviaikaan iho vaatii rasvaa päivittäin. Muita rasvoja en omista, jos kookosöljyä ei lasketa. Jos minulla ei olisi atopiaa, uskoisin pärjääväni pelkästään kookosöljyllä.

Jos minulla ei olisi atopiaa, uskoisin pärjääväni pelkästään kookosöljyllä.

 

Millaisia tuotteita sinulla on käytössä? 

Millaisia omat sinun minimalistiset kauneus- ja hygieniarutiinisi? 

Kommentoi blogia ja jaa kokemuksesi kanssani!


Lue myös postaukseni Minimalistin pyykkirutiinit


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

UUSI BLOGISIVUSTO!

Blogini on siirtynyt uudelle sivustolle / My blog has moved to a new site: savukallio.com Katso myös Youtube-kanavani / See also my Youtube channel:

Minimalistin pyykkirutiinit ovat parhaimmillaan läsnäoleva mindfulness -harjoitus!

Noin vuosi sitten aloin asteittain siirtyä kohti ekologisempaa, taloudellisempaa ja läsnäolevampaa pyykinhuoltoa. Suurin muutos, jota samassa taloudessa asuvien oli aluksi vaikea hyväksyä, oli siirtyminen itse tehtyyn pyykinpesuaineeseen ja huuhteluaineeseen.  Jaan heti alkuun reseptini, jotta voin kertoa niistä tarkemmin alla. Tee-se-itse pyykinpesupulveri 1,5dl ruokasoodaa 1dl itse tehtyä pesusoodaa 1dl epsom-suolaa (tai hienoa merisuolaa, tai näiden sekoitusta) 2,5dl raastettua valkoista marseille-saippuaa/ siivoussaippuaa (1-2rkl raastettua sappisaippuaa) Annostelu: Yleensä yksi ruokalusikallinen riittää, riippuen pyykin määrästä ja likaisuudesta. Tummalle pyykille laitan vähemmän. Tee-se-itse pyykkietikka 2,5dl väkiviinietikkaa 2,5dl vettä 15-20 tippaa eteeristä öljyä Mitä tulee toimiviin, aidosti arkeen istuviin, minimalistisiin rutiineihin, niin uskon   yksinkertaisuuteen.   Reseptit eivät saa olla turhan monimutkaisia .   Kokemuksia ja vinkkejä itse tehdystä pyykkipulverista Mi

"Kuuntelimme kesäheinien helinää ja haavan lehtien havinaa" -Savukallion vieraspalautetta kesältä 2022

On aika todeta, että kesän mökkikausi on virallisesti päättynyt -menihän Venetsialainen ilta jo viikkoja sitten. Mikä iso harmi, että se jäi minulta tänä vuonna juhlimatta! Työkiireiden keskellä tuo kaunis mökkikauden lopettajaisjuhla meni suorastaan ohi suun. Jospa ensi vuonna sitten. Ajattelin ilahduttaa teitä tekemällä postauksen kesän aikaisista uuden mökkivieraskirjan merkinnöistä, joissa vuokralaiset jakavat omia tunnelmiaan. Tässä siis otteita sieltä. Savukallion uusi puinen vieraskirja on kesän Lemmenjoki-reissulta. Olen itse polttanut pintaan tekstin. Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla aikaa suunnitellessaan kaikkia tavaroita ja aktiviteetteja vieraiden hyväksi. Suomi 13.-15.7.2022: Yövyimme kolmen kaverin kanssa roadtripin päätteeksi Savukalliossa <3 Oli aivan ihana paikka. Nautimme paljon, kun kalastimme, saunoimme, uimme, suppailimme, paistoimme lettuja sekä nauroimme <3 Kaikki on sitä mieltä, että tänne voisi tulla uudestaan! Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla

Erämökki omaksi

Uskon elämässä johdatukseen. Johdatusta on kaikessa siinä, miten toimimme ja millaisia valintoja teemme. Lakkasin jokin aika sitten uskomasta siihen, että elämässäni asiat olisivat omassa vallassani. Tällä en tarkoita sitä, että kehottaisin ketään jäämään laakereilleen lepäämään. En myöskään usuta vastuuttomuuteen. Selittääkseni tarkoitustani, kerron hieman omasta elämästäni. Kirjoitettu 18/6/21  Niin usein, kun olen luullut hallitsevani elämääni, on elämä keikauttanut suunnitelmani täysin ympäri, jättäen minut suuren ihmetyksen valtaan. Erityisherkkänä olen myös rakentanut elämääni tietynlaiselle hallinnantunteelle, jonka tarkoitus on vähentää ylikuormittumista ja ylivirittyneisyyttä. Elämällä on kuitenkin suurempi suunnitelma, sillä elämä haluaa opettaa. Ja oppi on ainakin minun elämässäni mennyt enemmän tai vähemmän asioiden "pieleen menemisen" kautta.   Todellisuudessa asiat eivät koskaan mene pieleen. Ne voivat toisinaan mennä päinvastoin, kuin mitä itse olimme

Instructions for the cabin

Welcome to the Savukallio off-grid cabin! Here are some instructions for the foreign users. Please read them before the visit. CABIN The cabin's size is 25 square meters. It has been made from the old traditional Finnish smokesauna's logs. The reuse cabin includes 4 beds (70cm wide bunk-bed and 120cm wide log-bed), small kitchen area and kitchen dining group. In the middle of the cabin there are a fireplace made from stones.  Want to see more? Look this video:  There aren't any electricity or running water in the cabin. You can buy 5 or 10 liter drinking water -tanks from the Juankoski grocerystore, S-Market. If you want to download your phone I recommend to take some downloaded powerbank with you. The cabin is dark inside because of the smokey walls. As light you may use some candles, lanterns and batterylights. Please be extra carefull if you use candles! Cottage´s spare batteries and candles are free to use.  The cabin is located very peacefull place by the lake. Nature

Neljän vuodenajan merinovillakapseli testimatkalle Afrikkaan!

Tänä syksynä olen ottanut vastaan merinovillahaasteen. Kauden 2022-2023 aikana on tarkoitus koota neljän vuodenajan all seasons  kapselivaatekaappi, josta suurin osa on merinovillaa. Tavoitteena on, että kaikki käyttövaatteet ovat aina esillä, lukuun ottamatta päällysvaatteita ja jalkineita. Haaveesta todeksi Yksi iso haaveeni on toteutumassa, koska lähden Afrikkaan, Gambiaan 18.12.2022-3.1.2023. En ole jouluihminen. Rakastan joulun sanomaa, mutta inhoan sen ympärille syntynyttä kulutusjuhlaa, stressiä ja kiirettä.  Lähden reissulle yhdessä isäni kanssa, mikä on mahtavaa! Emme ole vuosiin viettäneet juurikaan laatuaikaa kahdestaan. En ole myöskään pitänyt kahta kokonaista viikkoa lapsi- ja työvapaata lasten syntymän jälkeen. Tämä reissu on siis monella tapaa odotettu ja ainutlaatuinen mahdollisuus! Isäni tarjoutui maksamaan matkat, joten oloni on etuoikeutettu. Villaa Afrikkaan -oletko hullu? Joku varmasti suhtautuu tähän skeptisesti: kuka hullu nyt ottaa villaa mukaan etelänmatkalle,