Siirry pääsisältöön

Joogaa, meditaatiota ja mindfulnessia

14/09/21


Olen elämässäni harrastanut monenlaisia jooga-pilates-taiji-liikuntamuotoja. Lähinnä sekakokoonpanoina ja aina silkasta uteliaisuudesta sekä sisäisen rauhan kaipuusta käsin. En siis mitenkään tavoitteellisesti. Läpi elämänhistoriani on ollut kausia, jolloin sisältäni on kummunnut tarve lempeään, läsnäolevaan liikuntaan. Yleensä tämä on tapahtunut kuormittavien ja kiireisten elämänvaiheiden aikana. Erityisesti kaamosaikaan. 

Olen itsenäisesti tutustunut jo nuoruusvuosina joogan ja pilateksen eri liikkeisiin. Ensin ostin joogakirjoja, myöhemmin joogaharjoitus-dvd:itä. Raskausaikoinani (kymmenisen vuotta sitten) ostin raskausjooga-videoita. Myöhemmin aloin käydä kuntosalin ryhmäliikuntatunneilla ja kansalaisopistojen joogakursseilla. Nykyään ammennan sisältöä Youtubesta ja äänikirjoista. Tänä syksynä ilmoittauduin taas pitkästä aikaa kansalaisopiston joogakurssille, jonka nimi on "Yan & Ying". Sain ilokseni huomata pitkän tauon jälkeen, kuinka nopeasti pystyin vaivuttamaan itseni meditaatiiviseen mielentilaan.

Teen työtä nuorten parissa ja olen ohjannut erilaisia hiljentymistuokioita, esimerkiksi pallorentoutuksia, syvähengitysharjoituksia ja itse käsikirjoitettuja rentoutumishetkiä. Aina olen saanut tuokioiden pitämisestä suurta iloa. En ole saanut koulutusta rentoutuksien pitämiseen, mutta olen osallistunut erilaisiin luontoretriitteihin sekä ollut aidosti kiinnostunut mindfulnessista ja sisäisen elämän kehittämisestä. Rentoutuksillani on työkentällä aina kristillinen konteksti. Olen jopa haaveillut oman rentoutuskirjan kirjoittamisesta -ottanut yhteyttä erääseen kustantamoonkin. Mutta vielä ei ollut aikani. 

Läsnäolon taitoa aloin harjoitella tavoitteellisesti kuitenkin vasta koettuani burnautin ja totaalisen elämänuupumuksen. Tämä tapahtui avioeroni aikoihin parisen vuotta sitten. Noina aikoina löysin myös erityisherkkyyteni -tai pikemminkin opin viimein nimeämään sen. Oli uskomaton tunne pystyä viimein nimeämään ja määrittelemään syvintä osaani minuudessa! Aloin opetella keinoja oman ylivirittyneen mieleni nollaamiseen ja saamaan sitä kautta tasapainoa arkeen.

Uupuminen pakotti laittamaan elämän järjestys uusiksi. Olin siihen saakka elänyt työni, lasteni ja läheisteni kautta. Omat tarpeet tulivat aina viimeiseksi. Niiden sivuuttaminen muuttui vuosien varrella niin automaatioksi, että ihan kavahdin alkaessani viimein erottaa oman sisäisen puheeni. Tuolla sisäisellä äänellä oli minulle paljon kerrottavanaan, ja se on ohjannut minua välillä odottamattomiinkin suuntiin. Olen saanut käydä vakavaa keskustelua itseni kanssa laittaen itseni välillä tosi lujillekin: 

"Ihanko oikeasti sinusta tuntuu nyt siltä, että haluat tarttua tähän tilaisuuteen?" 

"Kyllä. Minulla on nyt vahva intuitio tästä!" 

"Aiotko ihan todella luottaa intuitioosi? Entä jos se johtaa sinua harhaan?"

"No sitten johtaa. Lopeta pelleily. En aio pelon vuoksi olla tekemättä asioita, joita sisimpäni halajaa!"

Tällaisen vuoropuhelun kävin viimeksi kesäkuussa 2021, kun olin hankkimassa Savukallion eräpirttiä. Kaikki järki, säntillisyys (ja ego?) yrittivät laittaa hanttiin sen minkä kerkesivät. Mutta minä tyynnyttelin niitä. Vakuuttelin, että kyllä kaikki järjestyisi. Tekisin tämän itseni ja toipumiseni tähden.

Koen olevani yhä toipilas. Joudun päivittäin tekemään tietoisia valintoja, jotta pysyn valon puolella. Toisin sanoen: yritän muistaa kuunnella omia tarpeitani ja vastata niihin. Viimeisen vuoden ajan olen priorisoinut toipumiseni kaiken edelle. Parisuhteessa, äitiydessä, työssä ja ystävyyssuhteissa tämä asettaa aika ajoin haasteita. On saatava oma lähipiiri ymmärtämään, että kyse ei ole välinpitämättömyydestä tai laiskuudesta, vaan elinehdosta. Kun oma sisin voi hyvin, rakkaillekin riittää lopulta enemmän annettavaa; Kun asiat saa tehdä omassa rauhallisessa tahdissa ilman ylivirittyneisyyden tilaa, patterit riittävät tasaisemmin ja pidemmäksi aikaa.

Työnohjauksen ja terapian avulla olen oppinut luotsaamaan vaatimusten, odotusten ja paineiden ristiaallokon läpi -menettämättä uudelleen itseäni. Koen, että uupumus on ollut raskain ja antoisin oppikouluni. Sen avulla olen todella oppinut olemaan läsnä itseni kanssa hiljaisuuden hetkinä.

Olen harjoittanut viime vuosina paljon meditaatiota. Oma meditaationi laji on kristillinen, omintakeinen ja omannäköinen. Määrittelemätön. Siihen sisältyy paljon rukousta ja huokailua Jumalan puoleen - mutta toisinaan myös aasialaista musiikkia ja asanoita. Toivoisin voivani ottaa säännöllisen meditaation osaksi jokapäiväistä arkirutiiniani, mutta toistaiseksi olen onnistunut siinä vain kausittain. Kuitenkin kun huomaan, että stressi alkaa kasaantua, pakotan itseni yleensä syvähengittelemään edes pariksi minuutiksi. Jo muutama minuutti saa aikaan tehokkaita tuloksia: huomaan, että katkonainen hengitykseni tasaantuu, rintakehäni puristava paine hellittää ja hengityksen syvyys pitenee hengitys hengitykseltä. 

Olen usein kamppaillut sisäisen kriitikkoni kanssa. Se väittää minulle, etten osaa meditoida oikein. Tai että minun täytyisi saavuttaa sillä enemmän. Tai että meditoidessa aika menee hukkaan, sillä todellisuudessa on kiire ja kaikenlaista tärkeämpääkin tehtävää. Kriitikko sisälläni uhkaa myös väittää, että meditoiminen näyttää ulospäin naurettavalta. 

Kaikelle tuolle olen yrittänyt sanoa huithait ja piutpaut! Kuka määrittää sen, miten juuri minun tulisi meditoida? Ei kukaan. Eikä minun tarvitse meditoida toisten nähden, jos en halua. Voin aivan hyvin tehdä sen vaikka yksin huoneessani peiton alla! Onneksi olen päässyt etenemään tässä. Nykyään voin kivutta istua silmät kiinni joogatiilen päällä keskellä olohuonetta samalla, kun kumppani katsoo toimintaelokuvaa ja lapset kiistelevät viereisessä huoneessa. 

Savukallio on antanut minulle mahdollisuuden syventää yhteyttä hiljaisuuteen sisälläni. Luonto ja sen selkeä äänimaailma antavat meditaatiolle ja luontaiselle rauhoittumiselle tilaa, jollaisesta olen haaveillut. Parhaita tähtihetkiä ovat yksin vietetyt yöt pimenevinä syysiltoina lukuisten kynttilöiden ja takkatulen loimussa. Tuntuu, että kaikki on siinä. Enempää en tarvitse. Että siinä olen onnellinen, kokonainen, täysin omassa voimassani ja tiiviisti kietoutuneena ytimeni ympärille. 

Meditoidessa kotona olen huomannut, että palaan sielunmaisemassani istumaan yhä uudestaan Savukallion pation rottinkituolille jalat ristissä, haavan havinaa kuunnellen ja järven pintaa katsellen. Paikka on juurtunut osaksi hiljentymisen salaisuutta. Kiinnityn mielikuvissani siihen silloinkin, kun en pääse paikalle. Ja se riittää. 

Sydämeni täyttyy kiitollisuudella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

UUSI BLOGISIVUSTO!

Blogini on siirtynyt uudelle sivustolle / My blog has moved to a new site: savukallio.com Katso myös Youtube-kanavani / See also my Youtube channel:

Minimalistin pyykkirutiinit ovat parhaimmillaan läsnäoleva mindfulness -harjoitus!

Noin vuosi sitten aloin asteittain siirtyä kohti ekologisempaa, taloudellisempaa ja läsnäolevampaa pyykinhuoltoa. Suurin muutos, jota samassa taloudessa asuvien oli aluksi vaikea hyväksyä, oli siirtyminen itse tehtyyn pyykinpesuaineeseen ja huuhteluaineeseen.  Jaan heti alkuun reseptini, jotta voin kertoa niistä tarkemmin alla. Tee-se-itse pyykinpesupulveri 1,5dl ruokasoodaa 1dl itse tehtyä pesusoodaa 1dl epsom-suolaa (tai hienoa merisuolaa, tai näiden sekoitusta) 2,5dl raastettua valkoista marseille-saippuaa/ siivoussaippuaa (1-2rkl raastettua sappisaippuaa) Annostelu: Yleensä yksi ruokalusikallinen riittää, riippuen pyykin määrästä ja likaisuudesta. Tummalle pyykille laitan vähemmän. Tee-se-itse pyykkietikka 2,5dl väkiviinietikkaa 2,5dl vettä 15-20 tippaa eteeristä öljyä Mitä tulee toimiviin, aidosti arkeen istuviin, minimalistisiin rutiineihin, niin uskon   yksinkertaisuuteen.   Reseptit eivät saa olla turhan monimutkaisia .   Kokemuksia ja vinkkejä itse tehdystä pyykkipulverista Mi

Erämökki omaksi

Uskon elämässä johdatukseen. Johdatusta on kaikessa siinä, miten toimimme ja millaisia valintoja teemme. Lakkasin jokin aika sitten uskomasta siihen, että elämässäni asiat olisivat omassa vallassani. Tällä en tarkoita sitä, että kehottaisin ketään jäämään laakereilleen lepäämään. En myöskään usuta vastuuttomuuteen. Selittääkseni tarkoitustani, kerron hieman omasta elämästäni. Kirjoitettu 18/6/21  Niin usein, kun olen luullut hallitsevani elämääni, on elämä keikauttanut suunnitelmani täysin ympäri, jättäen minut suuren ihmetyksen valtaan. Erityisherkkänä olen myös rakentanut elämääni tietynlaiselle hallinnantunteelle, jonka tarkoitus on vähentää ylikuormittumista ja ylivirittyneisyyttä. Elämällä on kuitenkin suurempi suunnitelma, sillä elämä haluaa opettaa. Ja oppi on ainakin minun elämässäni mennyt enemmän tai vähemmän asioiden "pieleen menemisen" kautta.   Todellisuudessa asiat eivät koskaan mene pieleen. Ne voivat toisinaan mennä päinvastoin, kuin mitä itse olimme

Instructions for the cabin

Welcome to the Savukallio off-grid cabin! Here are some instructions for the foreign users. Please read them before the visit. CABIN The cabin's size is 25 square meters. It has been made from the old traditional Finnish smokesauna's logs. The reuse cabin includes 4 beds (70cm wide bunk-bed and 120cm wide log-bed), small kitchen area and kitchen dining group. In the middle of the cabin there are a fireplace made from stones.  Want to see more? Look this video:  There aren't any electricity or running water in the cabin. You can buy 5 or 10 liter drinking water -tanks from the Juankoski grocerystore, S-Market. If you want to download your phone I recommend to take some downloaded powerbank with you. The cabin is dark inside because of the smokey walls. As light you may use some candles, lanterns and batterylights. Please be extra carefull if you use candles! Cottage´s spare batteries and candles are free to use.  The cabin is located very peacefull place by the lake. Nature

"Kuuntelimme kesäheinien helinää ja haavan lehtien havinaa" -Savukallion vieraspalautetta kesältä 2022

On aika todeta, että kesän mökkikausi on virallisesti päättynyt -menihän Venetsialainen ilta jo viikkoja sitten. Mikä iso harmi, että se jäi minulta tänä vuonna juhlimatta! Työkiireiden keskellä tuo kaunis mökkikauden lopettajaisjuhla meni suorastaan ohi suun. Jospa ensi vuonna sitten. Ajattelin ilahduttaa teitä tekemällä postauksen kesän aikaisista uuden mökkivieraskirjan merkinnöistä, joissa vuokralaiset jakavat omia tunnelmiaan. Tässä siis otteita sieltä. Savukallion uusi puinen vieraskirja on kesän Lemmenjoki-reissulta. Olen itse polttanut pintaan tekstin. Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla aikaa suunnitellessaan kaikkia tavaroita ja aktiviteetteja vieraiden hyväksi. Suomi 13.-15.7.2022: Yövyimme kolmen kaverin kanssa roadtripin päätteeksi Savukalliossa <3 Oli aivan ihana paikka. Nautimme paljon, kun kalastimme, saunoimme, uimme, suppailimme, paistoimme lettuja sekä nauroimme <3 Kaikki on sitä mieltä, että tänne voisi tulla uudestaan! Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla

Mitkä arvot ohjaavat minimalistin kauneus- ja hygieniatuotteiden valinnassa?

Mikä määrä kauneus- ja hygieniatuotteita on riittävästi? Kuinka paljon olet valmis käyttämään rahaa ja aikaa   etsiäkseni itselleni sopivimpia tuotteita? Mitkä arvot ohjaavat tuotevalintojasi? Kaksi tärkeää työkalua ostoksille lähtiessä Maailma on tulvillaan erilaisia tuotevaihtoehtoja. Jokaisen yrityksen tavoitteena on saada myytyä oma tuotteensa sinulle, riippumatta tuotteen tarpeellisuudesta. Minimalistin tärkeimpiä varusteita ostoksille lähtiessä ovatkin   kyseenalaistaminen ja maltillisuus . Ne tuotteet, joita markkinoidaan kovaäänisimmin, jättävät helposti varjoonsa eettisemmät ja vastuullisemmat vaihtoehdot. Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla.  Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla.  Ajattelen, että erityisesti ekologiseen minimalismiin pyrkivän kuluttajan on tärkeä kartuttaa omaa valveutuneisuuttaan. Itse näen mielelläni sen vaivan, että etsin pienempiä ja ekologisempia brändejä sekä tuen mahdollisuuk