Siirry pääsisältöön

Savukallion eräpirtin varustelu OSA 1

 23/07/21

Ajattelin hieman esitellä Savukallion eräpirttiä sekä sen varustelua. Osassa yksi keskityn päärakennukseen eli varsinaiseen pirttiin.


Savukallion eräpirtti on vanhoista savusaunan hirsistä 70-luvulla rakennettu  mökki, jota on 90-luvulla täydennetty järven puolelle antavalla patiolla. Pirtti on rakennettu pilareiden päälle rinteeseen, mikä pitää sen erillään maakosteudesta. 

Mökki on vain kevyesti eristetty katosta ja lattiasta, minkä vuoksi se ei ole talviasuttava. Mikäli takkaa lämmittää kylmällä säällä aktiivisesti, sisälämpötilan saa pysymään 20-asteessa myös pikkupakkasilla. Yön aikana lämpötila kuitenkin putoaa 10-15-asteeseen. Mökissä on majoituttu marraskuussa ja helmikuussa. Väliin jäävien talvikuukausien ajan mökki on käytännössä suljettu. Pakkasilla suosittelen yöpymiseen vähintään kolmen vuodenajan makuupussia.

Pirtin keskellä tilaa jakamassa on kivistä ja tiilistä muurattu kaunis tulisija, avotakka. Takka ei ole varaava. Ennen takan sytyttämistä täytyy muistaa avata molemmat pellit.

Takka nuohotaan vuosittain ja sen äärellä on ihana tunnelmoida. Takan vierellä on laatikko puille. Lisää halkoja löytyy siniharmaasta vajasta, oikeanpuoleisen oven takaa. Takkavälineet sisältävät myös muutaman makkaratikun. Tuhkaluukku ja takkapesä täytyy tyhjentää loppusiivouksen yhteydessä. Valkoinen kannellinen tuhka-astia on sitä varten uunin vieressä.



Pirtti on kooltaan 25 neliötä ja sen seinät ja katto ovat sisäpuolelta noen mustat. Pirtin sisällä leijailee vieno savun tuoksu, joka muistuttaa pirtin alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan savusaunana.

Pirtissä on makuupaikkoja neljälle: kerrossänky sekä hirsistä tehty 120cm leveä makuulavitsa. Kerrossängyn ylin peti on normaalia lyhyempi. Pirtistä löytyy lämpimät peitot kahdelle ja kevyemmät peitot kahdelle. Patjat ja vuodevaatteet on uusittu vuosina 2021 ja 2022. Huovat toimivat paitsi sängynpeittoina, myös lisälämmikkeinä.

Kerrossängyn yläpuolelle on koristeeksi ripustettu kokoelma käsintehtyjä rukinlapoja. Seinällä on lampetti kruununkynttilälle. Vanhat öljylamput toimivat toistaiseksi ainoastaan koristeina -tulevaisuudessa olisi haaveena kunnostaa ne ja ottaa käyttöön. 

Naulakoiden virkaa toimittavat poronsarvet ja oksankarahkat. Uusin huonekalu on puunvärinen lasivitriini, jonka oikealla puolella on yhteiskäyttöön tarkoitettua tavaraa, kuten kynttilöitä, ensiaputarvikkeita, hyttyskierukoita ja lautapelejä. Vasemmalla puolella vitriinissä on säilytystilaa mökkeilijöiden vaatteille (sekä yhteiskäyttöön tarkoitettuja kenkiä, villapaitoja ja villasukkia).

Makuupuolella on lisäksi vielä vanha kapio-arkku, joissa mökinomistaja säilyttää henkilökohtaisia tarvikkeitaan. 

Makuulavitsan yläpuolelle on ripustettu koristeeksi vanha atrain. Vanhahko mattopuiden penkki ajaa yöpöydän virkaa. Sinisten monikäyttöisten rahien sisällä säilytetään riippumattoa ja sen hyttysverkkoa, sekä riippumattovilttiä. Riippumatolle on oma paikkansa rannan tuntumassa kahden männyn välissä.




Savupirtissä on kantovesi, mikä tarkoittaa sitä, että juomavesi tuodaan itse mukana mökille tultaessa ja tiski+ pesuvesi kannetaan järvestä. 

Pirtin oleskelupuolella on hirsinen pirttikalusto viidelle sekä keittiönurkkaus. Keittiön varustus on erähenkeen sopivan minimalistinen. Siihen kuuluu kaasuliesi, kaasupullo, valurautapannu, kaksi kattilaa, kahvipannu, puisia lastoja lasta, pannulaput, pullonavaaja, viinipullonavaaja, puukko, filerointiveitsi, kalapiikki, sakset, puinen leikkuulauta (kalanperkauslauta on musta ja sen säilytyspaikka on tiskialtaan alla), mitta-astia, sihti, termospullo ja termoskannu, muutama tarjoilukulho sekä Kupilkan eräastiasto neljälle (kuksa, lautanen, kulho ja aterimet). Tiskiharja, tiskiainetta, luuttu, sinkkivati tiskaukseen, kaksi kannellista ämpäriä tiskiveden noutamiseen järvestä, keittiöpyyhkeitä, kannellinen roskis sekajätteelle, foliota, puhtaan veden lasikanisteri, muovipusseja, käsisaippua ja korillinen käsipyyhepaperia. Kuivamuonakaapissa on yhteiskäyttöön mm. sokeria, suolaa, vehnäjauhoa, mausteita, öljyä ja pannukahvia. Kaapissa on tilaa myös omille kuivaeväille. Keittiönurkkauksesta löytyy patterivalaisimia. 

Turkoosi lukollinen vitriinikaappi on tarkoitettu mökin omistajan elintarvikkeita varten.

Olen itse vaellellut paljon Lapissa ja sitä kautta oppinut nauttimaan yksinkertaisuudesta. En ole henkilökohtaisesti kokenut tarvetta isommalle keittiövarustukselle. Keittiön varustusta täydennetään tulevaisuudessa vuokralaisten palautteiden pohjalta.

Tällä hetkellä on suositeltavaa, että vesiä ei lasketa lavuaariin. Tiskivedet voi heittää pihalle. On tärkeää, että sekä tiskiaine että muutkin puhdistusaineet ovat biohajoavia ja ympäristöystävällisiä.

Pirtissä ei ole sähköjä. Olen itse käyttänyt kotona täyteen ladattua varavirtalähdettä puhelimen lataukseen. Vaellusruokiin tottuneena en ole osannut kaivata jääkaappia. Joskus tulevaisuudessa olen ajatellut aurinkopaneelien ja kaasujääkaapin tai maakellarin hankkimista. Etenkin, mikäli vuokralaiset kokevat sille suurta tarvetta. Onneksi viileällä kelillä kylmätavaraa voi hyvin säilyttää pussissa kuistin seinällä olevassa "karhu" koukussa.

Jätteenkäsittelyn suhteen pyrin itse noudattamaan mökillä mahdollisimman paljon Zero Waste-ajattelua, jossa vältetään ylimääräisen jätteen -etenkin muovijätteen- syntymistä. Itse korvaan mökillä talouspaperit valkoisilla kestoliinoilla, jotka pesen kotona muun pyykin mukana. Vieraita varten mökillä on kuitenkin kertakäyttöisiä talouspaperipyyhkeitä, mikäli kertakäyttöliinat eivät innosta. Käytän mökkeillessä itse palasaippuaa käsien ja tiskien sekä hiusten pesuun. Vieraita varten on muovipulloissa omat aineensa, jos kokee ne miellyttävämmäksi. 

Pahvi ja paperijätteen poltan yleensä takassa, sillä sitä tulee omassa käytössä vähän. Muovijäte kannattaa viedä lähimpään muovinkeräyspisteeseen. Sekajäätteen voi viedä Ruukin kievarin pihassa olevaan roska-astiaan (osoite: Juankoskentie 10). Biojäte voidaan kompostoida pihakompostiin. Varsinkin helteillä kannattaa laittaa katetta jätteen päälle hajuhaittojen välttämiseksi. Myös kalanperkuujätteen voi viedä kompostiin, mutta tällöin päälle erityisen runsaasti kompostikatetta. Kompostikatetta minulla on tapana säilyttää kompostin vieressä kannellisessa ämpärissä.

Yksi oleellinen osa mökkivarustusta ovat kynttilät ja lyhdyt. Koska pirtti on sisältä musta, se imee kaiken valon. Etenkin iltaisin on tarpeen sytytellä lisävalaistusta kynttilöillä. Mökissä olevat kynttilänjalat, lyhdyt ja kynttilät ovat kaikkien mökkiläisten vapaasti käytettävissä. Paloturvallisuus on erityisen tärkeä muistaa. Siksi kynttilöitä ei saa jättää palamaan valvomatta (sammuta saunomisen ajaksi). Tuikkujen osalta on syytä muistaa, että vahingon sattuessa niitä ei saa sammuttaa vedellä, vaan ne täytyy tukahduttaa. Sitä varten on sammutuspeite keittiön seinällä. Mökistä on myös patterivaloja, taskulamppuja ja -lyhtyjä. Niihin löytyy varaparistoja keittiön korkeasta tarvikekaapista. Kuluneen patterit voi vaihtaa ja laittaa vitriinikaapin ovessa olevaan tuohilaukkuun.

Päivitetty 10.5.22:

Pirtissä on häkävaroitin, jonka toimivuus tarkistetaan säännöllisesti. Varmistathan silti, että hiillos on täysin palanut eikä enää hohka, ennen kuin laitat pellit kiinni (peltejä on 2kpl). Mökin palovaroitin alkaa huutamaan lähes aina, kun mökissä kokataan. Tämän johdosta palovaroitin on melko usein keittiön komerossa jemmassa. Voit ottaa sen halutessasi sieltä käyttöön ja asettaa sen sille varattuun paikkaan katossa.

Vuoteissa on patjansuojukset sekä lakanat. Lakanat ovat tarkoitettu lähinnä patjan lisäsuojaksi. Laitathan oman lakanat sen päälle. Myös tyynyissä on kosteussuoja sekä lisäsuojana tyynyliinat valmiina, joiden päälle voit laittaa oman tyynyliinan. Älä ota näitä suojalakanoita pois vierailun päätteeksi. Mikäli sinulla on tarve vuokrata lakanat ja kylpypyyhkeet, ilmoitathan siitä etukäteen. Vuokrahinta on 10e/hlö ja tarvittavia löytyy vitriinin ylähyllyltä.

Likaiset pyyhkeet/lakanat jätetään vierailun päätteeksi tiskipöydälle kasaan (esimerkiksi pussiin), ellei vuokralaista ole kehotettu toimimaan toisin.



Täydennän ja päivittelen tätä postausta aina jatkossa mieleen tulevilla asioilla.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

UUSI BLOGISIVUSTO!

Blogini on siirtynyt uudelle sivustolle / My blog has moved to a new site: savukallio.com Katso myös Youtube-kanavani / See also my Youtube channel:

Minimalistin pyykkirutiinit ovat parhaimmillaan läsnäoleva mindfulness -harjoitus!

Noin vuosi sitten aloin asteittain siirtyä kohti ekologisempaa, taloudellisempaa ja läsnäolevampaa pyykinhuoltoa. Suurin muutos, jota samassa taloudessa asuvien oli aluksi vaikea hyväksyä, oli siirtyminen itse tehtyyn pyykinpesuaineeseen ja huuhteluaineeseen.  Jaan heti alkuun reseptini, jotta voin kertoa niistä tarkemmin alla. Tee-se-itse pyykinpesupulveri 1,5dl ruokasoodaa 1dl itse tehtyä pesusoodaa 1dl epsom-suolaa (tai hienoa merisuolaa, tai näiden sekoitusta) 2,5dl raastettua valkoista marseille-saippuaa/ siivoussaippuaa (1-2rkl raastettua sappisaippuaa) Annostelu: Yleensä yksi ruokalusikallinen riittää, riippuen pyykin määrästä ja likaisuudesta. Tummalle pyykille laitan vähemmän. Tee-se-itse pyykkietikka 2,5dl väkiviinietikkaa 2,5dl vettä 15-20 tippaa eteeristä öljyä Mitä tulee toimiviin, aidosti arkeen istuviin, minimalistisiin rutiineihin, niin uskon   yksinkertaisuuteen.   Reseptit eivät saa olla turhan monimutkaisia .   Kokemuksia ja vinkkejä itse tehdystä pyykkipulverista Mi

Erämökki omaksi

Uskon elämässä johdatukseen. Johdatusta on kaikessa siinä, miten toimimme ja millaisia valintoja teemme. Lakkasin jokin aika sitten uskomasta siihen, että elämässäni asiat olisivat omassa vallassani. Tällä en tarkoita sitä, että kehottaisin ketään jäämään laakereilleen lepäämään. En myöskään usuta vastuuttomuuteen. Selittääkseni tarkoitustani, kerron hieman omasta elämästäni. Kirjoitettu 18/6/21  Niin usein, kun olen luullut hallitsevani elämääni, on elämä keikauttanut suunnitelmani täysin ympäri, jättäen minut suuren ihmetyksen valtaan. Erityisherkkänä olen myös rakentanut elämääni tietynlaiselle hallinnantunteelle, jonka tarkoitus on vähentää ylikuormittumista ja ylivirittyneisyyttä. Elämällä on kuitenkin suurempi suunnitelma, sillä elämä haluaa opettaa. Ja oppi on ainakin minun elämässäni mennyt enemmän tai vähemmän asioiden "pieleen menemisen" kautta.   Todellisuudessa asiat eivät koskaan mene pieleen. Ne voivat toisinaan mennä päinvastoin, kuin mitä itse olimme

Instructions for the cabin

Welcome to the Savukallio off-grid cabin! Here are some instructions for the foreign users. Please read them before the visit. CABIN The cabin's size is 25 square meters. It has been made from the old traditional Finnish smokesauna's logs. The reuse cabin includes 4 beds (70cm wide bunk-bed and 120cm wide log-bed), small kitchen area and kitchen dining group. In the middle of the cabin there are a fireplace made from stones.  Want to see more? Look this video:  There aren't any electricity or running water in the cabin. You can buy 5 or 10 liter drinking water -tanks from the Juankoski grocerystore, S-Market. If you want to download your phone I recommend to take some downloaded powerbank with you. The cabin is dark inside because of the smokey walls. As light you may use some candles, lanterns and batterylights. Please be extra carefull if you use candles! Cottage´s spare batteries and candles are free to use.  The cabin is located very peacefull place by the lake. Nature

"Kuuntelimme kesäheinien helinää ja haavan lehtien havinaa" -Savukallion vieraspalautetta kesältä 2022

On aika todeta, että kesän mökkikausi on virallisesti päättynyt -menihän Venetsialainen ilta jo viikkoja sitten. Mikä iso harmi, että se jäi minulta tänä vuonna juhlimatta! Työkiireiden keskellä tuo kaunis mökkikauden lopettajaisjuhla meni suorastaan ohi suun. Jospa ensi vuonna sitten. Ajattelin ilahduttaa teitä tekemällä postauksen kesän aikaisista uuden mökkivieraskirjan merkinnöistä, joissa vuokralaiset jakavat omia tunnelmiaan. Tässä siis otteita sieltä. Savukallion uusi puinen vieraskirja on kesän Lemmenjoki-reissulta. Olen itse polttanut pintaan tekstin. Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla aikaa suunnitellessaan kaikkia tavaroita ja aktiviteetteja vieraiden hyväksi. Suomi 13.-15.7.2022: Yövyimme kolmen kaverin kanssa roadtripin päätteeksi Savukalliossa <3 Oli aivan ihana paikka. Nautimme paljon, kun kalastimme, saunoimme, uimme, suppailimme, paistoimme lettuja sekä nauroimme <3 Kaikki on sitä mieltä, että tänne voisi tulla uudestaan! Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla

Mitkä arvot ohjaavat minimalistin kauneus- ja hygieniatuotteiden valinnassa?

Mikä määrä kauneus- ja hygieniatuotteita on riittävästi? Kuinka paljon olet valmis käyttämään rahaa ja aikaa   etsiäkseni itselleni sopivimpia tuotteita? Mitkä arvot ohjaavat tuotevalintojasi? Kaksi tärkeää työkalua ostoksille lähtiessä Maailma on tulvillaan erilaisia tuotevaihtoehtoja. Jokaisen yrityksen tavoitteena on saada myytyä oma tuotteensa sinulle, riippumatta tuotteen tarpeellisuudesta. Minimalistin tärkeimpiä varusteita ostoksille lähtiessä ovatkin   kyseenalaistaminen ja maltillisuus . Ne tuotteet, joita markkinoidaan kovaäänisimmin, jättävät helposti varjoonsa eettisemmät ja vastuullisemmat vaihtoehdot. Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla.  Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla.  Ajattelen, että erityisesti ekologiseen minimalismiin pyrkivän kuluttajan on tärkeä kartuttaa omaa valveutuneisuuttaan. Itse näen mielelläni sen vaivan, että etsin pienempiä ja ekologisempia brändejä sekä tuen mahdollisuuk