Siirry pääsisältöön

Huiputanko Haltin, vai huiputtaako Halti minua?

 26/7/21

Olen miettinyt paljon hidastamista. Mitä se on ja miksi se on usein niin haastavaa. Olen kuunnellut lukuisia äänikirjoja hidastamisesta, katsonut Youtube-videoita ja suosittuja blogialustoja aiheesta. Ymmärrän hidastamisen ideologian, mutta miksi sen toteuttaminen omassa elämässä tuntuu kuitenkin unohtuvan aina uudelleen ja uudelleen? Miksi se täytyy herättää toistuvasti henkiin havahtumisten myötä?

Etenkin kesä on itselleni kiireistä aikaa. Olen paljon töiden vuoksi pois kotoa, käyn tapaamassa perhettäni eri puolella Pohjois-Savoa ja Keski-Suomea -puhumattakaan kaiken maailman juhlista. Lisäksi mieluisimmaksi sulan maan harrastuksekseni muodostunut vaeltaminen vie eniten aikaa nimenomaan kesällä. 

Minulla on ollut palo vaeltamiseen jo pitkään, seitsemän vuoden ajan. Suunnittelen vaellusreissujani pitkin talvea ja viimeistään kevättalvesta iskee ihan hermojaraastava levottomuus. Odotan sulan maan kautta ja sen mukanaan tuomia vaellusreissuja.

Vaeltaminen on merkinnyt minulle jo vuosien ajan hidastamista. Luonnossa oleskelu ja etenkin siellä yöpyminen auttavat tehokkaasti laskemaan kierroksia. Vaeltaminen itsessään haastaa koko kehon ja on sitä kautta oiva stressinpurkukanava. 

Todellisuudessa vaeltamisen liittyy kuitenkin myös paljon uuvutustekijöitä. Lähtöä täytyy valmistella, varusteita huoltaa ja rinkka pakata. Oman aikansa vie myös ruoka- ja reittivalintojen suunnitteleminen sekä matkustaminen itse kohteeseen. Jos vaellusaikataulu on tiukka, reiteillä voi hyvinkin tulla suorituspaineita. 

Hidastaminen vaelluksilla ei siis ole itseisarvo, vaan se vaatii asennetta sekä väljää reittiaikataulua. Ihanteellisinta olisi jättää aikataulutus sikseen. Tällöin mieleen vapautuu tilaa myös luovuudelle ja intuitiivisille valinnoille. 

Tänä kesänä lähdin "valloittamaan Haltia". Se on haave, josta olen unelmoinut niin kauan, kuin olen vaelluksesta ollut kiinnostunut. Suunitelmissa oli juhannus Haltilla, Käsivarren huipulla. Pitkin talvea imin aiheesta tietoa ja katselin videoita Youtubesta. Valmistin itseäni tuohon huippukokemukseen, josta monet vaeltajat maalailevat varsin ruusunpunaisia kuvia. 

Sain kuitenkin huomata, että mitä kovemmat odotukset ja vaatimukset itselleen asettaa, sen suurempi vaara on pudota korkealta ja lujaa. 

En sentään pudonnut Haltin huipulta, sillä sen huiputus jäi kaukaiseksi haaveeksi. Sen sijaan kuljin vaellustoverini kanssa 12 kilometria yöpyäksemme ensimmäisellä Saarijärven tuvalla. Siihen se sitten jäikin. Miksikö? Monia syitä, joista suurimpana motiivina painoi lopulta itsensä kuunteleminen.

Takana oli erittäin hektinen toukokuu töissä. Voisi sanoa, että omat voimavarat olivat loman alkaessa ihan pakkasella. Kalottireitillä talsiessani jouduin toteamaan, että Haltia ei todellakaan huiputeta ylikuormittuneessa tilassa. Reitti oli todella vaativa, etenkin kesäkuussa. Tuntureilla oli vielä lunta ja siinä, missä Pohjois-Savossa lämpömittari huiteli kolmessakymmenessä, Käsivarressa oli vain muutama plusaste ja navakka tuuli. Reitti oli todella kivikkoinen ja karu. Sanoinkin ääneen, että tuntuu kuin olisin laskeutunut kuuhun. Karuuden ja kauneuden raja on häilyvä, mutta itse kohtasin omat rajani. Jouduin toteamaan, että näin karua on vaikea pitää kauniina. 

Lisäksi kroppani teki hätäjarrutuksen. Polveni kipeytyi ja muutkin paikat venyivät äärimmilleen. Tähän tiesin olevan syynä huonontuneen kuntoni, mikä johtui Korona-ajan rajoituksista ja mm. kuntosalin jäätyä pois säännöllisestä viikko-ohjelmastani. Rinkan kantaminen todellakin on raskasta työtä. Peruskunto on merkittävä tekijä, vaelluksen kantava voima.

Hidastaminen on siis ennenkaikkea mielen asenne. Mutta mitä tehdä silloin, kun mieli ei suostu hidastamaan? Tai kuinka hidastaa mieli silloin, kun kroppa on ylikuormittunut ja kun positiiviseen vireeseen ei kykene edes pakottamalla?

Minä nöyrryin, nielin ylpeyteni ja kiitin Käsivartta siitä vähästä, mitä siltä sain. Loppujen lopuksi se oli paljon: tuntea oma pienuutensa suuren luonnon edessä ja todeta oman jaksamisensa rajat. En huiputtanut Haltia vaan Halti huiputti minut: vaellushistoriani suurin luovutustappio ja samalla merkittävin oppini.

Aina kannattaa kuunnella sisäistä ääntään. Tässä tapauksessa jopa silloinkin, kun se käskee luovuttamaan. Itse lopetin oikeaan aikaan, niin että kokemuksesta jäi hyvä mieli.

Kuinka matkani jatkui? Päätin hidastaa. Palasimme Kalottireitiltä ja pystytimme teltan Suomen maantien korkeimmalle kohdalle, P-alueen reunaan. Aamulla lähdimme laskettelemaan autolla rauhallisesti alas Suomineidon käsivartta, takaisin kohti Suomineidon napaa, Pohjois-Savoa. Matkalla kolusimme kaikki turistirysät, mille yleensä ei ole aikaa. Ostin peräkontillisen sisustustavaraa uuteen Savukallion erämökkiin. Mukaan lähti mm. kaksi porontaljaa. Ne muistuttavat hidastamisen tärkeydestä joka kerta, kun astun savun mustiksi värjäämien hirsien hiljaisuuteen, omalle ihanalle mökille. 

Vietin viisi ihanan hidasta päivää ja yötä Savukallion eräpirtillä. Juhannuskokkona toimivat edellisen omistajan tarpeettomaksi jääneet tavarat. Juhannussavu vei mukanaan mökin vanhat pölyt ja loi lähtölaukauksen pirtin uudelle aikakaudelle!

Haltille sanoin lähtiessäni: "Nähdään ensi kerralla, paremmissa voimissa!" Ja Savukallion eräpirtille tullessa aavistin, että Lappihulluuteni rinnalle on tainnut nousta ronski annos erämökkihulluutta. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

UUSI BLOGISIVUSTO!

Blogini on siirtynyt uudelle sivustolle / My blog has moved to a new site: savukallio.com Katso myös Youtube-kanavani / See also my Youtube channel:

Minimalistin pyykkirutiinit ovat parhaimmillaan läsnäoleva mindfulness -harjoitus!

Noin vuosi sitten aloin asteittain siirtyä kohti ekologisempaa, taloudellisempaa ja läsnäolevampaa pyykinhuoltoa. Suurin muutos, jota samassa taloudessa asuvien oli aluksi vaikea hyväksyä, oli siirtyminen itse tehtyyn pyykinpesuaineeseen ja huuhteluaineeseen.  Jaan heti alkuun reseptini, jotta voin kertoa niistä tarkemmin alla. Tee-se-itse pyykinpesupulveri 1,5dl ruokasoodaa 1dl itse tehtyä pesusoodaa 1dl epsom-suolaa (tai hienoa merisuolaa, tai näiden sekoitusta) 2,5dl raastettua valkoista marseille-saippuaa/ siivoussaippuaa (1-2rkl raastettua sappisaippuaa) Annostelu: Yleensä yksi ruokalusikallinen riittää, riippuen pyykin määrästä ja likaisuudesta. Tummalle pyykille laitan vähemmän. Tee-se-itse pyykkietikka 2,5dl väkiviinietikkaa 2,5dl vettä 15-20 tippaa eteeristä öljyä Mitä tulee toimiviin, aidosti arkeen istuviin, minimalistisiin rutiineihin, niin uskon   yksinkertaisuuteen.   Reseptit eivät saa olla turhan monimutkaisia .   Kokemuksia ja vinkkejä itse tehdystä pyykkipulverista Mi

Erämökki omaksi

Uskon elämässä johdatukseen. Johdatusta on kaikessa siinä, miten toimimme ja millaisia valintoja teemme. Lakkasin jokin aika sitten uskomasta siihen, että elämässäni asiat olisivat omassa vallassani. Tällä en tarkoita sitä, että kehottaisin ketään jäämään laakereilleen lepäämään. En myöskään usuta vastuuttomuuteen. Selittääkseni tarkoitustani, kerron hieman omasta elämästäni. Kirjoitettu 18/6/21  Niin usein, kun olen luullut hallitsevani elämääni, on elämä keikauttanut suunnitelmani täysin ympäri, jättäen minut suuren ihmetyksen valtaan. Erityisherkkänä olen myös rakentanut elämääni tietynlaiselle hallinnantunteelle, jonka tarkoitus on vähentää ylikuormittumista ja ylivirittyneisyyttä. Elämällä on kuitenkin suurempi suunnitelma, sillä elämä haluaa opettaa. Ja oppi on ainakin minun elämässäni mennyt enemmän tai vähemmän asioiden "pieleen menemisen" kautta.   Todellisuudessa asiat eivät koskaan mene pieleen. Ne voivat toisinaan mennä päinvastoin, kuin mitä itse olimme

Instructions for the cabin

Welcome to the Savukallio off-grid cabin! Here are some instructions for the foreign users. Please read them before the visit. CABIN The cabin's size is 25 square meters. It has been made from the old traditional Finnish smokesauna's logs. The reuse cabin includes 4 beds (70cm wide bunk-bed and 120cm wide log-bed), small kitchen area and kitchen dining group. In the middle of the cabin there are a fireplace made from stones.  Want to see more? Look this video:  There aren't any electricity or running water in the cabin. You can buy 5 or 10 liter drinking water -tanks from the Juankoski grocerystore, S-Market. If you want to download your phone I recommend to take some downloaded powerbank with you. The cabin is dark inside because of the smokey walls. As light you may use some candles, lanterns and batterylights. Please be extra carefull if you use candles! Cottage´s spare batteries and candles are free to use.  The cabin is located very peacefull place by the lake. Nature

"Kuuntelimme kesäheinien helinää ja haavan lehtien havinaa" -Savukallion vieraspalautetta kesältä 2022

On aika todeta, että kesän mökkikausi on virallisesti päättynyt -menihän Venetsialainen ilta jo viikkoja sitten. Mikä iso harmi, että se jäi minulta tänä vuonna juhlimatta! Työkiireiden keskellä tuo kaunis mökkikauden lopettajaisjuhla meni suorastaan ohi suun. Jospa ensi vuonna sitten. Ajattelin ilahduttaa teitä tekemällä postauksen kesän aikaisista uuden mökkivieraskirjan merkinnöistä, joissa vuokralaiset jakavat omia tunnelmiaan. Tässä siis otteita sieltä. Savukallion uusi puinen vieraskirja on kesän Lemmenjoki-reissulta. Olen itse polttanut pintaan tekstin. Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla aikaa suunnitellessaan kaikkia tavaroita ja aktiviteetteja vieraiden hyväksi. Suomi 13.-15.7.2022: Yövyimme kolmen kaverin kanssa roadtripin päätteeksi Savukalliossa <3 Oli aivan ihana paikka. Nautimme paljon, kun kalastimme, saunoimme, uimme, suppailimme, paistoimme lettuja sekä nauroimme <3 Kaikki on sitä mieltä, että tänne voisi tulla uudestaan! Majoittaja on kyllä pistänyt kunnolla

Mitkä arvot ohjaavat minimalistin kauneus- ja hygieniatuotteiden valinnassa?

Mikä määrä kauneus- ja hygieniatuotteita on riittävästi? Kuinka paljon olet valmis käyttämään rahaa ja aikaa   etsiäkseni itselleni sopivimpia tuotteita? Mitkä arvot ohjaavat tuotevalintojasi? Kaksi tärkeää työkalua ostoksille lähtiessä Maailma on tulvillaan erilaisia tuotevaihtoehtoja. Jokaisen yrityksen tavoitteena on saada myytyä oma tuotteensa sinulle, riippumatta tuotteen tarpeellisuudesta. Minimalistin tärkeimpiä varusteita ostoksille lähtiessä ovatkin   kyseenalaistaminen ja maltillisuus . Ne tuotteet, joita markkinoidaan kovaäänisimmin, jättävät helposti varjoonsa eettisemmät ja vastuullisemmat vaihtoehdot. Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla.  Toisaalta myös täysin turhaa kulutustavaraa myydään ekologisuuden varjolla.  Ajattelen, että erityisesti ekologiseen minimalismiin pyrkivän kuluttajan on tärkeä kartuttaa omaa valveutuneisuuttaan. Itse näen mielelläni sen vaivan, että etsin pienempiä ja ekologisempia brändejä sekä tuen mahdollisuuk